In Nederland moeten kantoren vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben en vanaf 2030 minimaal energielabel A. Niet alle eigenaren en huurders zijn hiervan op de hoogte. Als een kantoorpand niet op tijd is verduurzaamd, is er straks geen huurder meer voor te vinden of mag het pand zelfs niet meer ingezet worden als kantoorruimte. Dat heeft grote invloed op de waarde van het gebouw.

Op dit moment voldoet 80% van de 67.500 kantoren in Nederland niet aan de eisen die over vijf jaar gaan gelden (drie jaar voor overheidsgebouwen). Dat valt uiteen in een groep van 14% met een energielabel D of lager, en een groep van 66% die überhaupt nog geen label heeft. Nog maar 20% van alle kantoren voldoet aan de toekomstige eis van minimaal energielabel C. Dit is een zeer mager resultaat.

Wanneer moet u voldoen aan deze verplichting?

U moet voldoen aan deze verplichting wanneer u gebouweigenaar  bent en waar de volgende definitie van toepassing is: een kantoorpand is een gebouw waar de gebruiksoppervlakte (in m2) met een kantoorfunctie groter is dan de gebruiksoppervlakte van de afzonderlijke andere gebouwfuncties in dat gebouw. De kantoorfunctie is daarmee hoofdfunctie en geen nevenfunctie. Ook moet het totale oppervlak met kantoorfunctie minimaal 100m2 zijn.

Hellemans Consultancy

Bent u kantooreigenaar? Dan is de kans groot dat u nog in actie moet komen. Daar helpen wij u graag verder mee. Simone van Houten, consultant bij Hellemans Consultancy informeert u hier graag over.

Wie zijn wij?

Hellemans Consultancy is manager van energievraagstukken. Onafhankelijk, deskundig en betrouwbaar. Wij bieden duidelijkheid en inzicht bij energie-inkoop, begeleiden leden van Bouwend Nederland bij haar energie-inkoop, energiebesparing en duurzaamheidsvraagstukken.

Contact per e-mail via Vanhouten@hellemansconsultancy.be en per telefoon op nummer 06- 3003 40 23.