Door de toename van duurzame oplossingen is weliswaar het aandeel schone energie toegenomen, maar de transparantie in de oplossingen van energieleveranciers afgenomen. En dat is nergens voor nodig, vindt Arjen Leenhouts, directeur van Hellemans Consultancy.

“De energiemarkt op het gebied van elektriciteit en gas liet de laatste vijftien jaar steeds meer transparantie zien. Daardoor, en door het uitpellen van de prijsopbouw, zagen we dat leveranciers steeds meer openheid van zaken moesten geven”, weet Leenhouts.

“De vragende partij kan daardoor nu beter identificeren wat de marges zijn op de verschillende energieproducten. Leveranciers zijn steeds transparanter geworden, maar sinds er duurzame producten bij zijn gekomen, neemt de transparantie weer af. Wij zien energieleveranciers worstelen met hun positie op de markt. Aan de ene kant is het moeilijk voor ze om fatsoenlijke facturen uit te sturen, aan de andere kant moeten ze keihard werken om te veranderen, omdat ze met alleen de commodity markt niet genoeg verdienen.”

Van inkoop- naar duurzaamheidsmodel
Leenhouts identificeert een transitie in de vraag naar andere energieproducten, van een inkoopmodel naar een duurzaamheidsmodel. “Veel organisaties willen tegenwoordig verduurzamen. Vaak wordt gedacht aan windmolens, zonnepanelen of warmte koude opslag, maar dat zorgt voor ingewikkelde aanvliegroutes. Daarbij zien we de markt steeds meer samenkomen. Energieleveranciers begeven zich op de markt van energie installaties en installateurs richten zich ook op het leveren van energie.”

Daardoor wordt alles complexer en zien klanten volgens Leenhouts door de bomen het bos niet meer. “Wij staan de klant hierin bij. Hellemans Consultancy verschaft de klant duidelijkheid en inzicht bij duurzaamheidvraagstukken, waar energie-inkoop onderdeel van is geworden. We bevinden ons binnen de energiemarkt in een totaalveld van verschillende factoren die bij elkaar komen; financiën, duurzaamheid en techniek. Die slag hebben wij al gemaakt. Hellemans Consultancy transformeert naar een transparante energiemanager.”

Transparante energiemanager
Hellemans Consultancy is het grootste energie-inkoop adviesbureau van Nederland en loopt sinds de start van de liberalisering in 1997 voorop in de markt met inkoopstrategie, risicoanalyses, administratieve ondersteuning, energiemonitoring en duurzame oplossingen.

“Wat wij leren bij de grote bedrijven, passen we ook toe bij de kleine”, zegt Leenhouts. “Uiteraard kijken we daarbij naar de haalbaarheid. De energie transitie vraagt om meer kennis over energie in alle facetten. Met onze dienstverlening en tools staan wij organisaties hierin bij. Want transparantie en inzicht is belangrijk voor het maken van juiste keuzes.